New Public Management

New Public Management är en organisationsmodell som har kommit i Sverige för att effektivera den offentliga sektorn. Denna modell behövs i syfte att reformera den offentliga sektorn som ska efterlikna den privata sektorns processer och tankemönster.
Tanken är att skapa en tydligare styrning där offentliga resurser utnyttjas på ett effektivt och rationellt sätt. Den offentliga sektorn ska ha mer marknadsorienterade lösningar som ska användas som instrument för en ökad ekonomisk kontroll. Den primära drivkraften inom NPM är att skapa vinst inom verksamheten. Detta är den främsta delen av NPM som kritiseras på grund av att det är starkt förknippad med privatisering, konkurrensutsättning, högerpolitik och att det direkt särskiljes från den offentliga sektorn. För att uppnå den potentiella vinsten måste man välja alternativ som ger mest vinst för att uppnå maximal nytta till minsta möjliga kostnad eller insats. Här eftersträvas objektifiering och rationella val i alla lägen.

 

Många teorier förespråkar att det spelrum som NPM har tillåtits har lett till tjänstemannen bygger på en människosyn som uppmuntrar en till att vara mer egoistisk och ständigt värnar om sig själv. Som tjänsteman kan man oftast sitta på samma position flera mandatskiften vilket kan vara i fördel för tjänstemannen att bedriva sina intressen när nya oerfarna politiker hamnar ovanför tjänstemannen.
Så, vad konkret förändrats i samband med NPM?
- Förändring i budgetsystem: från standardiserad detaljbudgetering till mer flexibel rambudgetering.
- Förändring i personalledning: från byråkrati och fast lön till prestation, från hierarki och administration till decentralisering, entreprenörskap och nätverk
- Förändring i organisation av det offentliga: från administration och förvaltning till ledning och styrning, från regler till resultat, från offentliga monopol till konkurrens, från offentlig tjänsteproduktion till privat, från medborgare till brukare, till kund.

 

Styrning av offentlig administration med NPM idéer är väldigt svårhanterliga och kan leda till att tjänstemannen hamnar i dilemma. Det kan vara svårhanterligt att befinna sig i båda rollerna som en förvaltare och en manager. Att tvingas arbeta rationellt kan i längden riskera hela det moderna välfärdssamhällets konstruktion.

Trotts allt har NPM visat på effektivitet inom det offentliga. NPM:s grundtankar om hur individer fungerar enskilt och i grupp, om nya tekniker i styrning och kontroll har visat tydliga tecken inom Sveriges offentliga sektor att den har kommit hit för att stanna.


Seminarium imorgon!

Oh, imorgon har jag seminarium! Känns som att jag aldrig kommer igång med att förbereda mig för imorgon. Jag har varit hemma under veckan och det var som en semester för mig. Antar att detta är anledningen till att jag har lite svårt att kicka igång med arbetet.
Boken har varit öppen framför mig hela dagen men ögonen tittar aldrig i den riktningen. 
 
Börjar känna suget efter en kall pepsi och nu måste jag dra till ica för att köpa det. Risken är att jag sitter och tänler endast på pepsin resten av kvällen istället för seminariet.
En gammal bild jag tog när jag pluggade. Ser  ju ut som att jag gör allt annat än pluggar när det är väl pluggtajm. :)

RSS 2.0